Wat gaan we daarvoor doen?
-
2.1.1 Elke inwoner kan dichtbij huis sporten en spelen.
Speeltuinen vernieuwen wij in nauwe samenwerking met kinderen en buurtbewoners. In het vervangingsschema staat beschreven welke speeltuin wij in een bepaald jaar vervangen en wat hier de kosten voor zijn. In de praktijk kan dit veranderen doordat speeltoestellen op moment van theoretische vervanging nog heel en veilig zijn. In die situatie stellen wij de vervanging uit.
In het huidige vervangingsschema staan de volgende plekken voor 2022 op de planning:
- Enkele toestellen op het Oranjeplein in Millingen aan de Rijn.
- Een (houten) speelplek aan de Gelderhorstlaan in Beek.
- Een (houten) speelplek in de groenstrook langs de Rijksstraatweg in Beek.
- Een speelplek aan de Rietvoornstraat in Ooij.
Naast het vervangen van deze speelplekken, onderhouden wij de sport-, speeltoestellen en de (val)ondergronden. Dat doen we op basis van interne en externe inspectieresultaten. Het onderhoud is uitgebreid beschreven in de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen.
Stand van zaken VoorjaarsnotaVoor de vervanging van de speeltuinen zijn diverse participatietrajecten gestart. Onder andere Forte Welzijn heeft hierin een rol. We bespreken samen met buurtbewoners, belanghebbenden en vooral kinderen de mogelijkheden en wensen van de buurt.
De jaarlijkse inspectieronde is uitgevoerd. Kleine gebreken aan speeltoestellen zijn inmiddels verholpen. In april gaan we de grotere onderdelen vervangen. Om dat te kunnen doen, hebben we materialen besteld. Zodra de vervanging gereed is, zijn de speeltoestellen weer veilig.
-
2.1.2 We zetten in op verbetering van het lokale sport- en beweegklimaat
Onze sportstimuleringsaanpak bestaat vier jaar in zijn huidige vorm. In 2022 werken we toe naar een integrale aanpak met vooropgestelde doelen. Samen met de vaste samenwerkingspartners werken we toe naar een eenduidige wijze van beschrijving van jaarplannen, wijze van monitoren en rapporteren.
Om de aanpak verder te verbeteren wordt die in 2022 geëvalueerd. Dit doen we door de doelen en de professionele inzet tegen het licht te houden. Aan de hand van de uitkomsten stellen we een plan op hoe we sportstimulering naar de toekomst toe gaan organiseren.
Eind 2020 is het sport- en beweegakkoord afgesloten. Het akkoord is tot stand gekomen met inbreng van sport- en beweegaanbieders, onderwijs, welzijnsorganisaties, gezondheidsinstellingen, lokale ondernemers en gemeente. In dit akkoord is afgesproken wat de organisaties gaan doen om het lokale sport- en beweegklimaat te verbeteren. Net als afgelopen jaar vormt in 2022 het lokale sportakkoord voor een belangrijk deel de agenda om inwoners meer te laten bewegen en het sportaanbod te verbeteren. Samen met partners werken we aan het verwezenlijken van de gezamenlijke ambities:
- Inclusief sporten: niemand buitenspel: we maken ons sterk om kwetsbare doelgroepen waarvoor sport en bewegen niet vanzelfsprekend is door ze beter te bereiken en er bij te betrekken. In Berg en Dal hebben we specifieke aandacht voor de volgende kwetsbare doelgroepen: jeugd (0-18 jaar), mensen met een beperking en senioren.
- Gezonde sportorganisaties, samen sterk: We maken ons sterk om sportaanbieders toekomstbestendig te maken. De financiële en organisatorische basis wordt op orde gebracht, zodat aanbieders zich kunnen richten op ontwikkelen van passend aanbod en het aangaan van duurzame samenwerkingen.
- Duurzame sportomgeving, dichtbij en veelzijdig: we stimuleren veelzijdig gebruik van sportlocaties en een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. Vaardig in bewegen: actief en betrokken: We maken ons sterk om jeugd en jongeren te stimuleren tot een gezonde en actieve leefstijl. We zetten daarbij in op versterking van samenwerking tussen onderwijs en sport, aandacht voor het onderwerp en het betrekken van ouders.
Stand van zaken VoorjaarsnotaMet de samenwerkingspartners hebben we in de afgelopen periode een aantal stappen gezet en gewerkt aan een eenduidige wijze van beschrijving van jaarplannen, wijze van monitoren en rapporteren. Wat we tot op heden hebben bereikt:
- Er is een format ontwikkeld en de jaarplannen sportstimulering zijn met behulp van dit format opgesteld. Dit draagt bij aan de kwaliteit en vergelijkbaarheid van de plannen.
- Het sportteam van Forte gaat de ervaringswijzer gebruiken om zo de ervaringen met hun dienstverlening beter in beeld te brengen.
In het najaar gaan we met de vaste samenwerkingspartners van Sportstimulering Berg en Dal in gesprek. We gaan de aanpak evalueren en maken afspraken over de inzet voor de komende jaren.
Het Sport- en Beweegakkoord is onze agenda om inwoners meer te laten bewegen en het sportaanbod te verbeteren. We werken hier samen met partners aan. Hieronder een aantal resultaten die we tot op heden hebben bereikt:
- Inzet van buurtsportcoaches in Berg en Dal is herijkt op basis van de ambities uit het Sport- en Beweegakkoord. In de plannen voor sportstimulering is nadrukkelijk de verbinding gelegd met de ambities uit het Sport- en Beweegakkoord.
- Er zijn werkgroepen opgestart die aan de slag gaan om samen te werken aan de vier ambities uit het Sport- en Beweegakkoord.
- Er zijn 19 sport en beweeginitiatieven mogelijk gemaakt vanuit het Sport- en Beweegakkoord. Deze initiatieven dragen bij aan de ambities van het akkoord en verbetering van het sport- en beweegklimaat.
- We willen zoveel mogelijk mensen met plezier laten sporten en bewegen. Om inwoners aan het bewegen te krijgen worden leuke ideeën beloond met € 300. Via de website samenbergendal.nl kan dit aangevraagd worden.